Overheid steunt nieuw initiatief tegen voedselverspilling met 7 miljoen euro

Eind december is een nieuw initiatief gestart tegen voedselverspilling. ‘Samen tegen voedselverspilling’ heeft het doel om de huidige voedselverspilling in Nederland te halveren voor 2030.

Momenteel gooien we in Nederland ruim 2 miljoen ton voedsel weg per jaar. Dit afval bestaat voornamelijk uit brood, zuivel, fruit en groenten dat tegen de houdbaarheidsdatum aanloopt. Zo gooien we bijvoorbeeld dagelijks 800.000 stuks brood weg.

Het initiatief hoopt de voedselverspilling terug te dringen naar 1 miljoen ton per jaar. Hiervoor heeft het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit 7 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarnaast steunen diverse bedrijven de stichting, waaronder Albert Heijn, Unilever en McDonald’s.

Verder hoopt de stichting dat het niet alleen het bedrijfsleven maar ook de consument kan aanzetten tot gedragsverandering. Zo kunnen consumenten bijvoorbeeld kiezen voor afgeprijste producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen en deze meteen opmaken.


Voedselproductie kost energie en genereerd C02-uitstoot. Probeer daarom te voorkomen dat eten wordt weggegooid en vries bijvoorbeeld restjes in.

Kijk ook eens naar ‘afwijkende’ groente en fruit; deze versproducten worden buiten ons zicht om afgewezen voor de verkoop vanwege minimale afwijkingen in kleur en uiterlijk. Ga bijvoorbeeld een keer uit eten bij Instock, waar voedsel gered wordt van de afvalhoop.

Lees hier wat je nog meer kunt doen om je afval te reduceren:

> Zo kun je stoppen met afval maken

Lees ook: