Onvoldoende regelgeving in ivoorhandel bedreigt het voortbestaan van de olifant

De internationale natuurbeschermingsorganisatie IFAW onderzocht eerder dit jaar de ivoorhandel in Nederland. Hieruit blijkt dat meer dan de helft van al het aangeboden ivoor in ­Nederlandse veilinghuizen niet voldoet aan de EU-regels.

Hoewel verkopers van ivoor verplicht zijn de handel te laten taxeren, zijn taxateurs vaak niet bekwaam. Veilinghuizen kunnen door onduidelijke toekenning van een goede, eerlijke taxateur niet weten of de ivoor eerlijk verhandeld wordt.

Het recente IFAW-onderzoek toont aan dat ook de taxatie zelf problematisch kan verlopen. Sommige objecten blijken getaxeerd te zijn aan de hand van een foto, zonder dat een taxateur het voorwerp fysiek in handen heeft gehad.

In Afrika slachten stropers iedere dag zo’n 55 dieren af, want de enorme ivoren slagtanden leveren veel geld op. Hiervoor bestaat al sinds 1997 een verordening in Europa om het uitsterven van de olifant te voorkomen. Ook hier schiet de regelgeving ruimschoots tekort; de wilde populatie in Afrika is nog maar 10 procent van wat die honderd jaar geleden was.

Sabine Zwiers van het IFAW: “We staan op een kritiek punt in de geschiedenis. We moeten nú iets aan de ­regelgeving doen, anders zijn er straks geen olifanten meer.”

Lees ook: