Japan gaat commerciële walvisjacht hervatten

Japan stapt eind juni uit de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) en wil in juli de commerciële jacht op walvissen heropenen. Een zorgwekkende ontwikkeling omdat het jachtverbod van de IWC het uitsterven van walvissen juist heeft voorkomen.

Het land staat onder zware internationale druk omdat commerciële walvisjacht sinds 1986 wereldwijd verboden is maar Japan toch walvissen vangt onder het mom van ‘wetenschappelijk onderzoek’. De huidige jacht van Japan in internationale wateren werd in 2014 door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bestempeld als illegaal. Door uit de IWC te stappen kan Japan in eigen territoriale en economische wateren gaan jagen waar extern toezicht grotendeels afwezig zal zijn. Het staakt de jacht in de Antarctische Oceaan. 

Volgens Japan is het eten van walvis onderdeel van de lokale cultuur en is de walvispopulatie voldoende hersteld om de heropende jacht te rechtvaardigen. Maar meerdere walvissoorten, zoals vinvissen, staan nog steeds als bedreigde diersoorten aangemerkt. 

 


 

Lees verder over welke maatregelen naast jachtverboden nog meer effectief zijn om een gezonde biodiversiteit te behouden: 

> Hoe zorgen we voor een gezonde biodiversiteit?

Lees ook: