Klimaatneutraal leven doe je zo

Als iedere aardbewoner zou leven zoals de gemiddelde Nederlander dan hebben we 4 aardes nodig om aan ieders behoeftes te voldoen. Toch is het al mogelijk om ook als Nederlander te leven zonder negatieve impact op de aarde en haar ecosystemen, dit noemen we een klimaatneutrale levensstijl. Klimaatneutraal leven betekent consumeren in lijn met de draagkracht van de aarde. Hiermee veroorzaak je geen blijvende schade op ecosystemen en geef je de ecosystemen voldoende tijd om te herstellen. Hieronder bespreken wij een aantal manieren om klimaatneutraal door het leven te gaan.

 

1) Minder nieuwe spullen kopen en meer 2e hands

Het fabriceren, vervoeren en gebruiken van spullen (excl. voedsel) heeft de grootste klimaatimpact binnen ons consumptiegedrag, hier valt dus de meeste klimaatwinst te behalen. Gelukkig is het eenvoudig om hier invloed op te hebben, koop minder en het liefst 2e hands, ook nog eens goed voor je portemonnee!

 

2) Minder vlees en zuivel consumeren en meer plantaardig

De landbouw sector is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2 uitstoot en ontbossing. Ook op dit vlak is het relatief eenvoudig om je negatieve milieu impact te verminderen: probeer zo min mogelijk vlees en zuivel te consumeren en zo veel mogelijk plantaardig, lokaal, seizoensgebonden, biologisch, palmolie-vrij en onbewerkt voedsel te kopen.

 

3) Streef naar een CO2-neutraal huis

Verduurzaam je huis door het plaatsen van zonnepanelen, infraroodpanelen en/of een warmtepomp. Goedkopere opties zijn het verminderen van je gas verbruik en het aanbrengen van (betere) isolatie.

 

4) Rij vaker elektrisch 

 

5) Probeer minder te vliegen

Als je dan toch echt moet vliegen, probeer dan op je bestemming iets positiefs bij te dragen aan het milieu.

 

6) Minder voedsel verspillen en meer recyclen

 

7) Compenseer je CO2 uitstoot

Je eigen CO2 uitstoot kun je compenseren door oa. bomen te laten planten.

 

8) Duurzaam werken

Begin een onderneming dat duurzaamheid stimuleert of ga werken bij een organisatie in de duurzaamheid sector.

 

Laat hieronder weten hoe jij klimaatneutraal leeft!