Klimaatneutraal leven doe je zo

 

Als iedere aardbewoner zou leven als de gemiddelde Nederlander dan hebben we 4 aardbollen nodig om aan alle behoeftes te kunnen voldoen. Toch is het al mogelijk om als Nederlander (comfortabel) te leven zonder negatieve impact op de aarde en haar ecosystemen, dit noemen we een klimaatneutrale levensstijl. Klimaatneutraal leven betekent consumeren in lijn met de draagkracht van de aarde. Hiermee veroorzaak je geen blijvende schade op ecosystemen en geef je deze voldoende tijd om te herstellen. Met de volgende aanpassingen in je dagelijkse consumptie patroon kan jij ook klimaatneutraal door het leven te gaan:

 

1) Koop minder nieuwe spullen (en meer 2e hands)

Het fabriceren, vervoeren en gebruiken van spullen heeft de grootste klimaatimpact van al ons consumptiegedrag en hier valt dus de meeste klimaatwinst te behalen. Gelukkig is het eenvoudig om hier invloed op te hebben: koop minder en het liefst 2e hands, goed voor het milieu én je portemonnee!

 

2) Eet en drink minder dierlijke producten

De veehouderij is wereldwijd verantwoordelijk voor bijna 15% van de broeikasgassen uitstoot en een kwart van het wereldwijde watergebruik. In Nederland is 11% van de totale broeikasgassen uitstoot toe te schrijven aan de veeteelt. 

De helft van de CO2 uitstoot van het Nederlandse dieet komt door de consumptie van vlees, vis, zuivel en eieren. Met een overstap naar een voedingspatroon met zo veel mogelijk plantaardig voedsel en een kledingstijl met zo min mogelijk dierlijke producten (zoals leer en wol) valt veel milieuwinst te halen.

Volgens wetenschappers moet de vlees consumptie met de helft worden teruggebracht om de wereldbevolking in 2050 te kunnen voorzien van voldoende ecologisch verantwoord voedsel.

 

3) Streef naar een CO2-neutraal huis

Verduurzaam je huis door het plaatsen van zonnepanelen, infraroodpanelen en/of een warmtepomp. Goedkopere opties om CO2-uitstoot te besparen zijn het verminderen van je gas verbruik, het aanbrengen van (betere) isolatie en het vervangen van je gloeilampen door LED-lampen.

 

4) Neem minder vaak de auto (en vaker met de trein)

Momenteel verbruiken wereldwijd 830 miljoen auto’s maar liefst 130 miljoen liter benzine per uur. Daar zit echter niet het grootste probleem; de verborgen energie die je auto kost is hierin niet meegenomen. Het produceren van een nieuwe auto gaat ten koste van kostbare grondstoffen, zoals staal, aluminium en kunststof.

Bovendien verbruiken moderne auto’s meer energie dan ooit. Dit komt omdat ze relatief zwaarder zijn dan hun voorgangers en omdat we met z’n allen meer zijn gaan rijden. 

 

Wat kun je dan precies doen?

  • Neem vaker de trein. Na fietsen en lopen is de trein het meest milieuvriendelijke vervoersmiddel. In Nederland is het treinvervoer bijvoorbeeld volledig aangedreven door stroom uit windenergie
  •  Overweeg een auto te delen of te huren. In Nederland laten we onze aangeschafte auto naast de rit tussen woon- en werkverkeer 95% van zijn levensduur stil staan.
  • Kies liever voor een kleine, elektrische of lichtgewicht auto. 
  • Maak optimaal gebruik van je aangeschafte auto. Rij je oude (benzine)auto op totdat hij niet meer gerepareerd kan worden.
  • Koop bij voorkeur tweedehands. Zo hoeft er geen nieuwe auto voor jou geproduceerd te worden.
  • Laat de auto staan voor afstanden onder 5km. 

 

5) Probeer minder te vliegen

Maak je vakantieplannen? Bekijk dan eerst of je het dit jaar zonder vliegtuig bij je vakantiebestemming kunt komen. Vliegen is namelijk de meest vervuilende manier van reizen. Dit komt onder andere door een relatief hoge CO2-uitstoot en kerosine verbruik. Zo verbruikt een vliegtuig tijdens een retourtje Amsterdam – Bali 400.000 liter kerosine. Voor deze vlucht zou je 1000 bomen moeten planten om je persoonlijke CO2-uitstoot te compenseren.

In het huidige klimaatakkoord betalen vliegtuigmaatschappijen geen belasting over kerosine óf over de vervuiling. Dit betekent dat dit wordt doorberekend naar de gewone burger. Daarom vraagt de oppositie momenteel dat dit wél wordt doorberekend aan de vliegtuigmaatschappijen.

Daarnaast vliegen we vandaag meer dan ooit door de lage vliegprijzen; in 2017 nam ruim een miljard mensen het vliegtuig, 71 miljoen meer dan het jaar daarvoor.

 

Wat kun je dan precies doen?

  • Probeer per jaar minder vaak op vliegvakantie te gaan.
  • Kijk of je binnen Europa met de trein, een zuinige auto of met de fiets kan reizen. Vaak zijn stedentrips ook nog eens een stuk goedkoper met de trein.
  • Vermijd of verminder bestemmingen buiten Europa. Spaar bijvoorbeeld een paar jaar voor een bijzondere reis naar Thailand en blijf tussendoor binnen Europa.

 

Sinds 2018 laten meer Nederlanders het vliegtuig staan en reizen met de trein naar het buitenland door een toenemend milieubewustzijn. Dit geeft een duidelijk signaal af dat er meer behoefte is aan duurzame reismogelijkheden.

 

6) Compenseer je CO2-uitstoot

Pak je toch het vliegtuig naar bijvoorbeeld Bali, Thailand of Nieuw-Zeeland? Lever dan een bijdrage om je CO2-uitstoot te compenseren. Zo heeft KLM een compensatiedienst voor elke vlucht. Dat geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld bomen te planten in landen als Bolivia of Oeganda of voor investeringen in groene projecten zoals waterkrachtcentrales.

Compensatie werkt in de realiteit echter niet zo simpel; met een paar weken geen vlees eten, kun je jouw uitstoot niet ongedaan maken. Probeer dus liever CO2-uitstoot terug te dringen in plaats van te stabiliseren.

 

7) Duurzaam werken

Begin een onderneming dat duurzaamheid stimuleert of ga werken bij een organisatie in de duurzaamheid sector. Bijvoorbeeld in de groene energiesector, daar neemt de werkgelegenheid de laatste jaren flink toe. 

 


Heb je tips voor klimaatneutrale oplossingen? Laat het ons weten in de comments!